Petar Pan lektira za 3-razred

PETAR PAN pisac: James Matthew Barrie
Vrsta djela: bajka
Mjesto radnje: Wendina kuća, nigdjelija
Vrijeme radnje: neodređeno
Tema: pustolovine dječaka Petra Pana i Wendi
Kratki sadržaj:
Gospodin i gospoda Darling zive u kuci na broju 14 sa svoje troje djece: djepojcicom Wendy i djecacima Johnom i Michaelom .Darlingovi su imali i dadilju koja se izvrsno brinula o djeci. I nije bilo skladnije i sretnije obitelji dok se nije pojavio - Petar Pan. A Petar Pan bio je neobicni leteci djecak koji bi nocu dolazio u djecju sobu i svirao djeci u sviralu. Mama Darling ga nije nikada vidjela pa je pocela sumnjati da Wendy izmislja kad joj je rekla da ih Petar posjecuje. No jedne je veceri mama Darling vrisnula od iznenadenja kad je ugledala nepoznatog djecaka, a istog je trena upala kroz vrata i Nana, zarezala i bacila se na djecaka. U zubima joj je ostala njegova sjena, a djecak je pobjegao kroz prozor. Uzbudena mama smotala je sjenu i spremila je u ladicu u djecjoj sobi. Nakon čega se Petar pan vratio da je nađe ali wendi se probudila. Ugledavsi nepoznatog djecaka, uopce se nije prestrasila. Nakon sto su se upoznali, Wendy je Petru prisila otkinutu sjenu. Saznala je da je Petar pobjegao od roditelja vec prvog dana cim je cuo kako govore o tome sto ce biti kad odraste. A on nije zelio odrasti. Zelio je zauvijek ostati mali nestasni djecak u svom svijetu punom bezbrizna zivota i uzbudljivih pustolovina. Saznala je i da zivi s izgubljenim djecacima u zemlji Nigdjeliji i da je njihov voda. Kada su se probudili John i Michael, Petar ih je sve troje naucio letjeti.

Dogovorili su se da ce zajedno odletjeti u Nigdjeliju. Tome su se posebno veselili djecaci. Dok su Petar, Zvoncica i djeca letjeli prema Nigdjeliji, na torn se otoku odvijao uobicajeni zivot. Izgubljeni djecaci trazili su Petra, gusari su bill u potrazi za izgubljenim djecacima, Indijanci su se suljali za gusarima, a divlje zvijeri bile su na tragu Indijancima. Za njihovim su tragom isli gusari - druzina opakijeg izgleda nikad nije stajala poredana ni pod samim vjesalima. Njihov voda bio je kapetan Kuka, grozni gusar pred kojim su drhtali mornari, pa i gusari cijelog svijeta. Smrtni neprijatelj kapetanu Kuki bio je Petar Pan . Petar mu je u jednom ranijem dvoboju macevima odsjekao desnu ruku i bacio je krokodilu. N a ruci je bio sat koji je neprekidno tik-takao pa se tako jvijek culo kad se krokodil priblizava. I crvenokosci su bili strasni. Stalno su bili na ratnoj stazi, necujno se prikradali neprijateljima, namazani ratnim bojama, a medu njima se isticala hrabra ratnica Vucja Jabucica iz plemena Malopanista i neustrasivi mladi ratnik Silna Velika Mala Pantera. Kad su bile blizu zemlje, Zvoncica je ugledala izgubljene djecake i rekla im da pucaju u Wendy. Bezubi je odapeo strijelu i pogodio nesretnu djevojcicu ravno u grudi i ona je pala mrtva. Tad su prvi put ugledali jednu djevojcicu, jer su dotada mislili da je ona nekakva nepoznata ptica. Bezubi je bio ponosan na svoje djelo, no kad je stigao Petar, toliko se razljutio da je htio ubiti Bezubog. Srecom, Wendy nije bila mrtva. Strijela ju je pogodila u privjesak koji joj je dao Petar Pan u djecjoj sobi kad su se upoznavali. Djecaci su, naravno, i dalje ratovali, lovili divlje zvijeri i cinili razne podvige. John i Michael takoder su se isticali hrabroscu i vec su zaboravili na mamu i tatu. Zvoncica je bila sve ljubomornija i samo je vrebala zgodu kako da ukloni Wendy. Opaki gusari na neposten su nacin prevarili crvenokosce i prisuljali se do podzemne kuce izgubljenih djecaka, iznenada upali i sve ih zarobili . Wendy nije svezana zajedno s djecacima nego je izdvojena i zavezana za jarbol. Morat ce gledati kako muce njezine izgubljene djecake.

Drzala se hrabro i odbila sve ponude gusara da bude na njihovoj strani kao ugledna dama. Petar Pan nije zarobljen. Kapetan Kuka zatekao ga je kako spava i kraj uzglavlja drzi casu s lijekom koji je pripravila Wendy. Pokvareni Kuka je u casu ulio najstrasniji otrov na svijetu kako bi konacno njegov najveci neprijatelj umro . Kad je Petar Pan htio popiti »lijek«, iznenada se stvorila Zvoncica i spasila Petra. Tako se Kuka jos jednom prevario. Otisao je na brod uvjeren da je Petar dokrajcen i sad se pripremao za konacni obracun sa izgubljenim djecacima. No, tada se zaculo tik-takanje i Kuki su se od straha odsjekle noge. Uto se pojavio i Petar Pan pa je doslo do konacnog obracuna izmedu njega i kapetana Kuke. Borba je bila duga i napeta i na kraju ga je Petar, umjesto da ga dokrajci macem, jednostavno nogom gurnuo s ruba palube. Strasni je Kuka je zavrsio u raljama krokodila. Nakon pobjede nad strasnim gusarima, Petar Pan i djecaci zagospodarili su njihovim brodom i svi su postali mornari na celu s kapetanom Petrom Panom. A onda je doslo vrijeme da se Wendy i njena braca vrate roditeljima .Kada ih je ugledala kako spavaju u djecjoj sobi, gospoda Darling je pomislila da sanja. Nedugo potom dosla su i sestorica izgubljenih djecaka i obitelj Darling je sve posvojila tako da je sada kuca bila prepuna djece. Kad je navratio Petar Pan, i njega su htjeli posvojiti, ali on je zauvijek zelio ostati dijete pa se sa Zvoncicom vraca u Nigdjeliju. Prosle su godine. Wendy je odrasla, udala se i dobila kcerkicu. Dala joj je ime Jane. A onda se jedne veceri pojavio Petar Pan i s Jane odletio u Nigdjeliju. Kad bih samo mogla s vama - rekla je Wendy i uzdahnula. A l i odrasli tamo nikada nece moci otputovati.
Opis likova:
Petar Pan:  dječak koji ne želi odrasti, može da leti, živi u nigdjeliji , malen je okretan hrabar, vješt u baratanju s oružjem.
Wendy:  dobra je i plemenita, rado pomaže drugima, brine se o izgubljenim dječacima, lijepa je djevojčica i tako se i ponaša.
Kapetan Kuka: na prvi pogled grozan razbojnik koji pljačka i ubija bez milstin ali je u svojoj duši zapravo nesretan čovjek. voli se lijepo odijevati , a smrtni strah mu zadaje krokodil koji progutao njegovu ruku.
Bilješke o piscu:
James Matthew Barrie, engleski knjizevnik i dramatical", roden je u skotskom gradicu Kirriemuiru 1860. godine. Otac mu je bio tkalac, a James mu je bio deveto dijete. J. M . Barrie je jako volio kazaliste i jos kao dijete organizirao je predstave a kojima je i sam glumio. Nakon sto je zavrsio fakultet u Edinburgu radio je kao novinar, a uz noviaarski rad pisao je drame, kratke price i romane, uglavnom za odrasle i ostvario pristojan knjizevni i kazalisni ugled. No najpoznatije mu je djelo djecji roman Petar Pan.

4 komentara: